Топ 10 сайта за безплатни изображения

Хората, които са търсили висококачествени изображения със свободен лиценз знаят, че понякога не е толкова лесно да намериш това, което търсиш. Повечето изображения на Google, които са маркирани със свободен лиценз и свободни за промяна с търговска и нетърговска цел, не достигат професионалното ниво, от което се нуждаем. Тук идва мястото на сайтовете, които предоставят услугата за снимки, изображения, векторни изображения и графики. Тези с най-големи библиотеки от изображения са най-често платени – било то чрез абонамент, цена на изображение или дарение. Най-големите подобни платени сайтове са:

Getty
Getty е един от най-големите платени сайтове за изображения. Притежават колекция от над 80 милиона изображения и илюстрации. Видео колекцията им е над 50 000 часа. Известни са със снимките си на звезди от шоубизнеса, известни спортиси и снимки от фотожурналисти.

Shutterstock
Над 210 000 професионални фотографи, илюстратори и видеоператори работят с Shutterstock.

Нека сега се спрем на тези топ 10 сайта за безплатни изображения, които са с т.нар. Creative Commons лиценз. Това ще рече, че изображенията там са свободни да бъдат ползвани и променяни за търговска и нетърговска цел. Макар по размер на библиотеките да отстъпват на платените платформи, не им отстъпват по качество.

1. Pexels

Сайт за безплатни изображения

2. Pixabay

Сайт за безплатни снимки

3. Unsplash

Unsplash

4. Stocksnap
stocksnap
5. Gratisography

Gratiosgraphy

6.Negative space

Negativespace

7.Isorepublic

Isorepublic

8. Picjumbo

picjumbo_logo

9.New old stock
В този сайт можете да намерите красиви снимки от миналото.

Newoldstock

10.Pond5
Над 63 000 безплатни снимки, от които може да се възползвате.

Pond5

Освен тези 10 сайта за безплатни изображения, има и други интересни места, от които човек може да се сдобие с безплатно високакачествено изображения. Едно от тези места попада под лицензът Creative Commons, за който споменахме в началото на публикацията. И това място е Flickr – известeн уебсайт за хоуст на снимки и видеоклипове. За да достигнете до тези безплатни изображения, трябва да използвате детайлното търсене и да изберете да се показват само изображения с този тип лиценз.
Друго не лошо място за изображения, които нямат ограничителни права за ползване е Wikimedia Commons. Това е родителската организация на Уикипедия, Уиркиречник и други.

Независимо дали сте професионални блогъри, предприемачи, търговци или просто искате да разкрасите някой свой проект, тези 10 сайта за безплатни изображения биха ви били от полза да намерите това, което търсите. За любителите фотографи и професионалните такива, винаги има възможност за допълнителен доход като си качите фотографиите в някой сайт за платени снимки.