6 стъпки които ще ни покажат кои изображения с какви права за ползване са

Google izobrajeniq

Когато тръгнем да търсим изображения в интернет, масово ползваме услугите на Google. В повечето случай тези изображения си остават единствено за наше ползване, но понякога ги използваме с някакви търговски цели – дали за снимка на обява, промотиране на някой продукт и т.н. Често не се замисляме, че изображенията са с права за ползване. Авторите на тези изображения могат лесно да разберат дали им се ползват изображенията без тяхно знание и то пак през чичко Google. Това може да доведе до неприятни последици, които можем лесно да избегнем като последваме тези шест лесни стъпки, с които да филтрираме търсенето по права за ползване.

1.Влизате в търсачката на Google.

2.Въвеждате наименованието на изображението, което търсите и натискате „enter“.
За да бъде нагледно ще демонстрираме като в нашият случай ще търсим изображения с думата „плаж“.

3.Ще ни се появи следният или подобен прозорец.


Натискате „Изображения“, за да конкретизираме търсенето и да ни се появяват единствено изображения.

4.След натискането на „Изображения“, вече ни се появяват единствено такива в търсенето. Дотук добре. Вече знаем как търсим изображения през Google. Сега следва следващият въпрос – как да видим кои снимки с какви права за ползване са?

5.Най-вдясно от опциите избираме „Инструменти за търсене“.

6.След като сме избрали тази опция ни се появявават допълнителни опции, които да ни помогнат в нашата издирвателна мисия. С тях може още повече да конкретизираме търсенето си като посочим:

– Размер – като има и опцията да се определи точна големина на размера.
– Цвят – цветни, черно-бели или цвят по наш избор да бъдат изображенията, които търсим.
– Тип – дали искаме снимки, графики, скици или анимации.
– Време – тази опция ни дава избор на времеви период, в който са качени изображенията.

И не на последно място стигаме до опцията, която ни трябва – Права за ползване. След като изберем тази опция ни се появява падащо меню, от което може да избираме следните филтри:

– неограничени от лиценз – показват се всички изображения според думата, която сте въвели.
– означени за повторно ползване и възможност за промяна – можете да използвате тези изображения и да ги променяте по какъвто начин искате (да сложите надпис, да смените цветовете и др.). Тези изображения можете да ги ползвате и с търговска цел.
– означени за повторно ползване – можете да ползвате тези изображения с търговска цел, но без да ги променяте.
– означени за повторно ползване с нетърговска цел и с възможност за промяна – с активирането на този филтър ще се появят изображения, които можете да редактирате, но не можете да ги ползвате с търговска цел. Можете да ги качите в личният си блог, да ги ползвате за написването на статия и др.
– означени за повторно ползване с нетърговска цел – това са изображения, които не можете да променяте и са предназначени за ползване с нетърговски цели.

Сега вече знаете как да разберете кои снимки с какви права за ползване са. Разбира се, по-напредналите в материала могат да ползват още по-детайлното „Разширено търсене на изображения“ на Google, което предоставя още повече допълнителни критерии за търсене.